Fråga 2020/21:1676 Vilseledande miljöpåståenden i reklam

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Den granskning som EU gör tillsammans med flera konsumentmyndigheter inom unionen för att identifiera brott mot konsumentlagarna på nätet har för första gången valt att fokusera på så kallad gröntvättning, det vill säga produkter som påstås vara bra miljöval men som inte är det.

Undersökningen analyserade påståenden från olika branscher såsom kosmetika, kläder och hushållsprodukter. Resultatet av granskningen var slående. Nära hälften av de miljöpåståenden i den reklam som granskats var falska, överdrivna, vilseledande eller vaga. Näringsidkaren hade i 59 procent av fallen inte tillhandahållit lättillgängliga bevis för att stödja sitt påstående. Detta är inte enbart ett problem i andra EU-länder; även i Sverige förekommer ”gröna” påståenden som inte beläggs.

Resultatet av EU-granskningen innebär ett hinder för den växande skara konsumenter som strävar efter att göra hållbara val. Påståenden om miljövänlighet kan utnyttjas av företag i reklam, trots att det inte finns bevisad positiv verkan på miljön i produkterna.

Att konsumera hållbart på riktigt är viktigt för miljön och samhället. Svenska konsumenter måste därför kunna lita på att hållbarhetsinriktningen i samhället och från företagens sida verkligen gäller och att miljöpåståenden stämmer. EU:s nya konsumentagenda kommer att innehålla förslag om bättre skydd mot gröntvättning, men svenska konsumenter handlar i dag på många marknader både inom och utanför EU, och det är angeläget att produkter som målas ut som miljövänliga faktiskt också är det.

Mot bakgrund av EU-granskningen och resultatet av den vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

På vilka sätt kommer statsrådet och regeringen att agera för att svenska konsumenter ska kunna tillförsäkras att utlovat hållbara eller så kallat miljövänliga produkter verkligen är det?