Fråga 2020/21:1675 Skolans riktlinjer gällande hedersförtryck och könsstympning

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

”Sitter i skolan och lyssnar på tjejjouren som bjudits in för att prata om hedersrelaterat våld och förtryck. Det knyter sig i magen på mig. Är min mamma barnmisshandlare? Hon och en vän till familjen könsstympade mig när jag var 4 år, kan hon bli straffad för det? Inte för att jag skulle göra en anmälan i dag men ibland vill jag det, särskilt när jag får mensen. Om någon bara kunde förstå hur ont det gör.

Skolsköterskan har sagt att det finns hjälp att få. En operation där man skär upp det som så noga syddes igen när jag var liten, så att blodet lättare kommer ut. Det skulle göra livet enklare, framförallt att jag skulle slippa den outhärdliga smärtan men det skulle också innebära risker som är mycket värre än smärta en gång per månad. Om det kom fram att jag skulle ha gjort det, skulle min familjs heder ifrågasättas. Jag tror ärligt talad att jag skulle kunna bli mördad för det.

Inte för att det skulle spela någon roll just nu ändå. Mitt liv tog slut när mamma och pappa berättade att en resa var bokad till sommarlovet – jag skulle giftas bort. ’Mitt problem’ skulle lösas snabbare än jag trodde eftersom jag visste att min framtida make, på bröllopsnatten, skulle skära upp mig där nere, som ett bevis för att jag sparats till honom. Hela släkten planerade glatt den stora händelsen, jag bävade inför den.” (NWT den 21 januari 2021)

Berättelser likt denna är en realitet för alltför många flickor och kvinnor i Sverige. Trots att det strider mot svensk lag förekommer i dag könsstympning, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och förtryck. Könsstympning där kvinnor styrs med hot och våld ”i hederns namn” är i dag ett alltför vanligt fenomen och har inte med religion att göra. Det handlar om nedärvda kulturer för att kunna styra kvinnan och behålla hedern. Vi har ett ansvar att motverka detta med samhällets fulla kraft. Inga religiösa handlingar eller kulturer ska stå över svensk lag.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att hela Sveriges skolhälsovård får tydliga och likartade riktlinjer om hur den kan upptäcka och agera om en elev är utsatt för hedersförtryck och/eller könsstympning?