Fråga 2020/21:1672 Kartläggning av långtidseffekter av covid-19

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nu har det gått mer än ett år sedan pandemin nådde Sverige och det första sjukdomsfallet konstaterades. När detta skrivs har mer än 11 500 människor dött i spåren av pandemin, och antalet konstaterade sjukdomsfall ligger nära 570 000 personer.

Kunskapen om hur covid-19-patienter ska behandlas medicinskt mest effektivt har ökat i takt med att kunskapen om viruset ökat. De genomsnittliga behandlingstiderna hos dem som kommer under sjukhusbehandling har också minskat kraftigt. Utvecklingen i de båda ovan nämnda exemplen är till glädje och nytta för i första hand den enskilde men också i ett samhällsperspektiv.

En grupp som drabbats extra svårt av pandemin är de som drabbats av olika typer av långtidssymtom. Symtomen kan exempelvis vara ledvärk, hjärtklappning och påverkad andning. Drabbade berättar om läkare som inte kan förklara och ge besked om varför de drabbade har sina återkommande symtom och inte heller om hur lång tid det kan ta innan den insjuknade blir helt återställd. Kunskapsläget förefaller osäkert.

En del, men inte alla, med långtidssymtom kan arbeta i någon omfattning, större eller mindre, men långt ifrån alla. Långtidssymtomen påverkar självklart också rehabiliteringsinsatserna, såväl i tid som i omfattning. Moderaterna har drivit på för ett tillfälligt undantag i sjukförsäkringen, så att den som är coronasjuk längre än 180 dagar ska undantas från prövning mot hela arbetsmarknaden, eftersom kunskapsläget är så oklart.

Folkhälsomyndigheten har skickat ut en enkät om covid-19 men inte tagit med några frågeställningar som omfattar långtidssymtom. Det är en kartläggning som behöver påbörjas, både till hjälp för den enskilde och som ett kunskapsmaterial för frågor som rör socialförsäkringarna.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder som säkerställer att en kartläggning av långtidssymtom orsakade av corona kommer till stånd, för att förbättra kunskapsläget i fråga om covid-19?