Fråga 2020/21:1671 Nedstängning av Ringhals 1

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 3 februari skriver Dagens industri om hur de extremhöga elpriserna tvingar företaget Holmen att stänga ned halva sin produktion vid två av sina pappersbruk. Holmen rapporterar att svensk skogsindustri förbrukar i snitt 21 terawattimmar el per år. Det är drygt 15 procent av Sveriges totala elanvändning. Samtidigt producerar skogsindustrin 40 procent av den el de själva behöver i form av mottrycks-, vatten- och vindkraft.

Nu i extrem kyla är det pristoppar på elen, men även under sommaren och hösten 2020 hade Sverige vid ett flertal tillfällen liknande pristoppar, trots att efterfrågan var normal för årstiden.

Det blir allt svårare att ha en jämn elproduktion. Det visar på vikten av att värna den planerbara elproduktionen från kvarvarande kärnkraft, vattenkraft, kraftvärme och industriellt mottryck och på ett akut behov av att snabba på investeringarna i det nationella stamnätet.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka fakta och omständigheter har lett till att statsrådet inte har vidtagit några åtgärder med anledning av den lägre tillgång på el från kärnkraft som stängningen av Ringhals har medfört, och kommer några åtgärder att vidtas framgent för att förbättra elförsörjningen?