Fråga 2020/21:1670 Negativt covidtest samt karantänstvång vid inresa

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 3 februari fattade regeringen ett beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test för pågående infektion vid inresa till Sverige. Som rörande närapå alla andra restriktioner som regeringen infört kommer det alldeles för sent, vilket uppenbarligen också kostat vårt land såväl människoliv som ett lidande bland befolkningen. Ansvaret för detta är regeringens.

Även om det nu är glädjande att regeringen inför en för många sedan länge självklar åtgärd blir det en aning löjeväckande. Likt så många andra åtgärder är det nämligen urvattnat. Införandet av munskyddsrekommendationer inom kollektivtrafiken är ett tydligt exempel: Det är inget krav, utan bara en rekommendation, och gäller enbart under vissa tider. Vi vet således att regeringens brist på handlingskraft återigen skadeskjuter nödvändiga åtgärder.

Vad är då problemet med det nya kravet på ett negativt covidtest för inresande? Detta krav må ha kommit nästan ett år för sent men gäller ändå oavsett varifrån man reser, vilket är förvånansvärt bra. Problemet är brasklappen med alla undantag för dem som inte behöver lämna detta covidtest: personer under 18 år, personer som bor i Sverige, personer som utför, deltar i eller är föremål för hälso- och sjukvårdstransporter, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, personer med ”trängande familjeskäl”, personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl, personer som i Sverige ska genomgå operation eller annan vård som inte kan anstå, personer som passerar gränsen som ett led i utövandet av renskötsel, sjömän samt personal inom ramen för internationell polis.

Listan på undantag är lång. Vidare har vem som helst rätt att söka asyl i Sverige (även om inte alla beviljas), varför också vem som helst har en möjlighet att kringgå dessa krav. Till skillnad från andra länder finns ej heller något karantänstvång för personer som reser till Sverige.

Statsrådet Mikael Damberg önskas svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av smittorisken, hur kan statsådet ur folkhälsosynpunkt motivera så många undantag i kravet på negativt covidtest vid inresa till Sverige, och varför saknas det i dag karantänstvång vid inresa?