Fråga 2020/21:1668 Smittspårningsapplikation

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige bör som ett av världens mest digitaliserade länder ligga i framkant när det kommer till digitala lösningar under pandemin. Sorgligt nog är vi ett av bara fyra länder i Europa som fortfarande inte använt oss av mobilapplikationer i syfte att smittspåra. Att vi fortfarande inte använder oss av denna möjlighet är häpnadsväckande, inte minst mot bakgrund av att vi nu, trots att vi inte klarat av en andra våg av covid-19, ser ut att få en tredje betydligt mer allvarlig våg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tog redan i våras fram en applikation, i syfte att främja folkhälsan. Det var ett lovvärt och välkommet initiativ, som dock av skäl man bara kan spekulera kring stoppades av Folkhälsomyndigheten. Som det mesta rörande den senare myndighetens beslut lär ställningstagandet ha lett till fler dödsfall, och det har definitivt minskat människors möjlighet att på ett tryggare sätt röra sig i samhället.

När ett arbete med applikationen redan påbörjats borde det inte vara särskilt komplicerat att ta fram en applikation. Det har som bekant med framgång använts i större delen av världen, varför det inte bör finnas några skäl för regeringen att inte fullt ut utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Den handlingsförlamning vi har sett under pandemin från såväl regering som myndigheter har lett till att vi nu med stormsteg närmar oss 12 000 dödsoffer, vilket kan jämföras med Norges knappt 600 dödsoffer. Det bör inte finnas något tvivel, hos någon, om att denna tragedi inte är en slump. Ansvaret ligger på regeringen.

Socialminister Lena Hallengren önskas svara på följande fråga:

 

Varför har ministern fortfarande inte verkat för införandet av en smittspårningsapplikation likt de flesta andra länder i Europa, och kan vi förvänta oss att initiativ tas i syfte att införa detta i Sverige inom en snar framtid?