Fråga 2020/21:1667 Coronapass för rörlighet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige bör som ett av världens mest digitaliserade länder ligga i framkant när det kommer till digitala lösningar under pandemin. Sorgligt nog ligger vi dock, trots denna potential, inte alls i framkant avseende användandet av exempelvis smittspårningsapplikationer. Det har avsevärt försvårat vår möjlighet att säkert röra oss fritt i samhället, men digitaliseringens möjligheter slutar inte där.

Digitalisering kan i dag användas på andra sätt för att minska smittspridningen samt öka tryggheten även vid internationella resor. Regeringen har som bekant infört ett inreseförbud för vissa utländska resenärer samt krav på negativt covidtest för andra resenärer. Även om man kan ha synpunkter på att åtgärderna har för många undantag och har införts för sent är det välkommet i syfte att pressa ned smittspridningen. Faktum kvarstår dock att begränsningar av rörligheten drabbar såväl samhället som enskilda individer negativt på ett annat plan. Mot bakgrund av detta är varje åtgärd som syftar till en säker rörlighet av godo, av såväl samhällsekonomiska som sociala skäl.

Vi har sett en sådan öppning genom möjligheten till vaccinationspass. Greklands premiärminister Kyriakos Misotakis krävde exempelvis detta för besökare i januari 2021, och nyligen infördes detta också i vårt södra grannland Danmark. Det är ytterst märkligt att Sverige inte valt att införa den här typen av pass, som mycket väl som i Danmark skulle kunna bli digitalt med en internationell standard.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern, i syfte att främja den internationella rörligheten, verkar för en internationell harmonisering av digitala vaccinationspass?