Fråga 2020/21:1666 Förtur till vaccination för illegala invandrare

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige är i många fall ett udda land, ur ett globalt perspektiv. I få länder får den inhemska befolkningen vika sig för personer som illegalt uppehåller sig i landet som i Sverige. Som medborgare i Sverige har man nämligen i vissa fall till och med sämre möjligheter än en så kallad papperslös. Vi har sett det genom det ytterst märkliga tandvårdsbidraget, och vi ser det nu i den aviserade turordningen för invånare i Sverige att få sin efterlängtade vaccination mot covid-19.

Det är fullt naturligt att det råder delade uppfattningar om vilka grupper i samhället som ska tillhöra vilken fas i vaccinationsordningen. Undertecknad menar exempelvis att vissa som är mycket svårt sjuka med en rad allvarliga, underliggande sjukdomar också bör tillhöra fas 1 trots att de kanske inte är i behov av hemtjänst eller bor på ett särskilt äldreboende. Det lär dock inte finnas många som menar att människor som uppehåller sig illegalt i landet och som med stor sannolikhet inte tillhör en särskild riskgrupp ska gå före någon alls i kön. De bör tveklöst vara sist i kön.

Socialminister Lena Hallengren önskas mot bakgrund av ovanstående svara på följande fråga:

 

På vilka grunder kan ministern motivera att man väljer att i vaccinationsordningen prioritera människor som till och med saknar den lagliga rätten att vistas i Sverige framför svenska medborgare eller personer med giltigt uppehållstillstånd i vårt land?