Fråga 2020/21:1665 Otillåtet kemikalieinnehåll i importerade produkter

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

E-handeln har ökat stort, och egenimporten av produkter från länder utanför EU är omfattande. Kraven på produkter och innehåll är i många utomeuropeiska länder annorlunda än i Sverige, och konsumenter kan enkelt köpa produkter som inte lever upp till EU:s kemikalielagstiftning. Detta är en risk för både hälsa och miljö men innebär också att konsumenten inte kan göra aktiva val och bidrar till sämre konkurrensförutsättningar för företag inom EU.

Kemikalieinspektionen påtalar i sin rapport om kemikalierisker vid ökad e-handel problemen med att varor och produkter med otillåtet kemikalieinnehåll säljs till svenska konsumenter via e-handel trots att det är förbjudet. De pekar på bristen på ansvar för produktsäkerheten och att skadliga kemikalier kan påverka även andra än den som köper produkten, till exempel övriga familjemedlemmar eller den som får en gåva. Många produkter som köps på nätet från länder utanför EU är ämnade för barn, och här är det av extra stor vikt att ett fullgott konsumentskydd uppnås.

Myndigheten föreslår ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemen och bidra till en säker och hållbar e-handel. Bland annat föreslås ökat samarbete mellan Tullverket och Kemikalieinspektionen för att stoppa farliga produkter vid gränsen. Även dialog med branschen, ökad tillsyn, ytterligare utredning samt påverkan på EU-nivå från Sveriges sida pekas ut som effektiva åtgärder.

Det finns sammantaget behov av omfattande åtgärder för att få bukt med import av farliga kemikalier.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:


Hur avser statsrådet att följa upp Kemikalieinspektionens förslag till åtgärder för att bidra till en säker e-handel för en trygg konsumtion gällande kemikalieinnehållet i produkter?