Fråga 2020/21:1663 Arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap runt om i världen

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Runt om i världen utsätts miljontals kvinnor dagligen för en förtryckande och våldsam hederskultur. Detta begränsar kraftigt deras möjligheter att leva sina liv så som de själva önskar. Familjens och släktens heder sätts i första rummet, och kvinnan tvingas underordna sig mannen. Kvinnan har då ingen röst i olika frågor som borde vara självklara att de ska få styra över själva, såsom utbildning och vem man vill gifta sig med. Oftast arrangeras deras äktenskap utan hänsyn till kvinnans egna önskemål och vilja. I vissa fall trolovas flickor i tidig ålder för att sedan giftas bort när de blivit äldre. När hon väl gifts bort ses hon ofta som en slav i den nya familjen. Kvinnan tvingas till ett liv med någon hon själv inte har valt. Ett liv underordnat mannen där kvinnan inte får säga emot mannens sexuella begär. Oftast används kvinnor som ett sätt att köpa sig in i en mer åtråvärd släkt, men ett äktenskap kan även vara en lösning vid en pågående släktfejd.

Alla människor ska ha rätt att kunna välja sin egen partner, oavsett vad man har för kön. Sverige behöver bli bättre på att driva den frågan både i Sverige och utomlands.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att stärka kvinnors rätt att välja sin egen partner runt om i världen?