Fråga 2020/21:1658 Tjurrusningar Spanien

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

För andra året i rad ställs nu San Fermín-festivalen, som normalt brukar hållas i juli i den nordspanska staden Pamplona, in på grund av den rådande pandemin. I Pamplona och även andra orter har traditionen att springa före och efter tjurarna utvecklats. Tjurrusning är en spansk tradition som går långt tillbaka i tiden. Innan dess har tjurarna drivits till tjurfäktningsarenorna där tjurarna senare på kvällen dödas i tjurfäktningen.

Vid en tjurrusning springer folk framför en mindre grupp tjurar som tvingas springa längs en i förväg avgränsad följd av gator. Ibland kan tjurarna skiljas åt under loppet, till exempel efter att ha fallit, och det är då svårt och riskabelt att få tjuren att gå åt rätt håll. På grund av detta släpps en flock ungtjurar i en andra våg för att samla ihop tjurar som inte nått fram. Många ser det som lyckobringande att röra vid tjuren, vilket kan distrahera tjurarna och då blir loppet ännu farligare. Man anser att ett lopp är lyckat om tjurrusningen löper jämnt och fint och deltagarna har kunnat springa tillsammans med tjurarna.

Det är vanligt med skador på deltagarna, som kan bli stångade eller nedtrampade, men också på djuren, som kan falla på de asfalterade eller stenbelagda gatorna. Många gånger skapar ovana löpare de största riskerna, då de snubblar och ramlar eller köbildning uppstår framför tjurarna. Varje år skadas hundratals människor i tjurrusningar, och dödsfall förekommer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson följande:


Ämnar statsrådet och regeringen verka inom EU för att tjurrusningar och liknande arrangemang som utsätter djur för allvarligt lidande ska förbjudas inom unionen som en del av EU:s djurskydd, och i så fall på vilket sätt?