Fråga 2020/21:1656 Gränsbevakning med hjälp av flera myndigheter

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag har tidigare frågat statsrådet om han tycker att beredskapspolisen kan spela en viktig roll för gränsövervakning och inresekontroll vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi och under höjd beredskap och ytterst krig samt om statsrådet avser att verka för att beredskapspolisen ska återinföras.

Samma dag som statsrådet svarar mig att det totala antalet poliser och civilanställda är uppe i rekordnivåer och att Polismyndigheten har en sammanhållen nationell organisation och en väl fungerande intern förstärkningsorganisation som gör det möjligt att leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet berättar statsministern tillsammans med rikspolischefen under en presskonferens att flera myndigheter kommer att behöva hjälpa till med gränsbevakningen. Detta för att underlätta belastningen på polisen. Det tycks som att den rekordstora polisiära organisationen inte är tillräckligt stor för uppgiften. Resurser saknas. Det är förståeligt, och det är precis det som en beredskapspolis kan ta höjd för.

Jag är positiv till samarbete mellan olika myndigheter; alla krafter behöver samverka i en pandemi. Däremot är det inte säkert att det skulle gå i samma utsträckning under höjd beredskap och ytterst krig att få hjälp med polisiära uppgifter, då flera myndigheter då har andra uppgifter i totalförsvaret av Sverige. Till det ska läggas alla de viktiga uppgifter som nu inte blir gjorda vid de berörda myndigheterna. Annan verksamhet måste prioriteras ned. I det finns en alternativkostnad som också måste beaktas när vi utvecklar vår beredskap framöver.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att befintlig förstärkningsorganisation inom polisen är tillräcklig för att kunna leda, förflytta och kraftsamla resurser över hela landet vid fredstida extraordinära händelser såsom en pandemi eller höjd beredskap och ytterst krig?