Fråga 2020/21:1655 Användning av snabbtester inom äldreomsorgen och sjukvården

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronakommissionen konstaterade i sitt första delbetänkande, Äldreomsorgen under pandemin (SOU 2020:80), att strategin att skydde de äldre har misslyckats. När kommissionen presenterade sitt betänkande i december hade fler än 7 000 människor avlidit med covid-19 i Sverige. Denna vecka passerar Sverige 12 000 avlidna. Det kan bara beskrivas som ett fruktansvärt misslyckande.

Även nu under den andra vågen av pandemin har strategin att skydda de äldre misslyckats. Av dem som avlidit sedan i oktober är till och med en större andel 70 år eller äldre, och en högre andel bor på särskilda boenden för äldre, jämfört med perioden mars–september. Detta enligt Dagens Nyheter (den 2 februari), som sammanställt statistik från Socialstyrelsen.

Moderaterna har sedan i våras drivit på för en ökad testning i syfte att hejda smittspridningen och rädda liv. Undertecknad har också i tidigare frågor till socialministern lyft behovet av en mer ambitiös testningsstrategi, särskilt inom äldreomsorgen. Nu finns antigentester, så kallade snabbtester, tillgängliga som kan användas för att exempelvis testa personal inom äldreomsorgen och sjukvården innan de påbörjar ett arbetspass. Flera regioner och många kommuner använder sig nu av snabbtester för att screena personal. Detta med ett gott resultat. ”Testet är skillnad på liv och död” sa enhetschefen Anna Essley på Lackarebäcks äldreboende i Mölndal till SVT Väst den 23 januari som en kommentar till att Mölndals stad tack vare snabbtesterna upptäckt ett stort antal medarbetare som trodde sig vara friska men som bar på coronaviruset. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att snabbt öka användningen av antigentester inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården?