Fråga 2020/21:1651 Covidsjuka som avlider i ensamhet

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 3 februari 2021 publicerade Dagens Nyheter en artikel som handlar om att flera gamla har påträffats avlidna i covid-19 på flera kommunala vård- och omsorgsboenden i Göteborg. De hade lämnats ensamma på sina rum, delvis av rädsla för att personalen själv skulle smittas.

Detta framgår av en granskning från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Granskningen har visat på flera brister i vården. Bland annat kan man läsa om att handhygienen inte skötts fullt ut, att man inte separerat smittade från friska, vilket ledde till att smittan spreds. Man kan också läsa om hur gamla lämnats att dö ensamma. Dels på grund av personalbrist, dels för att personalen var rädda att själva bli smittade.

Det här är förfärligt och fruktansvärt. Alla förtjänar en god och trygg vård. Vid livets slutskede bör ingen lämnas ensam, om nu inte individen själv vill det. Jag har själv suttit vak vid flera tillfällen och har sett hur jobbigt det kan vara för individen att dö. Att ha någon vid sin sida under den sista tiden i livet är viktigt för den döendes trygghet och välbefinnande.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen se till att inga gamla lämnas att dö i ensamhet?