Fråga 2020/21:1650 Rysslands sätt att hantera oppositionsledaren

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har nu dömts till tre och ett halvt års fängelse, efter en rättegång som för flera år sedan underkändes av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Rättegången hölls för stängda dörrar. Aleksej ville in i det sista att rätten skulle släppa in video- och tv-kameror, men domaren avslog hans begäran. Enligt myndigheten har han struntat i att infinna sig hos kriminalvården, vilket inneburit att han brutit mot villkoren i den tidigare domen. Han låg dock i koma på intensiven på sjukhuset Charité i Berlin, och kunde därmed inte infinna sig hos kriminalvården. Detta efter han förgiftades i augusti med nervgiftet novitjok i ett mordförsök som han hävdar att president Putin låg bakom.

Efter att han färdigbehandlats flög han den 17 januari tillbaka till Moskva där han häktades och nu sitter frihetsberövad i det ökända fängelset Matrjosjkaja Tisjina.

Putinregimens kritiker spärras in och Aleksej är en av dem. De senaste helgerna har tusentals gripits i så kallade icke-sanktionerade protester över hela landet, och flera ur Aleksejs team har röjts undan. Enligt nyhetsbyråer och ryska medier har över 300 personer gripits.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att hjälpa Aleksej Navalnyj?