Fråga 2020/21:1649 Akuta problem för arbetspendlare till Norge

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region. Men coronapandemin har inneburit ett mycket hårt slag mot det nordiska samarbetet och integrationen. Plötsligt har våra nationsgränser blivit brutalt tydliga, särskilt för människor och företag i gränsbygder i bland annat Bohuslän och Dalsland som drabbas hårt av införandet av gränsrestriktioner och bristen på nordisk koordination. I Strömstad har arbetslösheten fördubblats på mindre än ett år som en direkt följd av gränsrestriktionerna i kombination med regeringens otillräckliga och sena stöd till drabbade företag. 

Arbetspendlingen – i båda riktningar – över gränsen mellan Sverige och Norge har under pandemin i stort fungerat, om än inte utan besvär. Nu är de norska gränsrestriktionerna dock så strikta att många pendlare helt hindras från att ta sig till sina arbeten i Norge. Endast arbetspendlare som jobbar inom sektorer som klassats som samhällsviktiga av den norska regeringen tillåts inresa. Det innebär att personer bosatta i Sverige men med arbete i Norge kan bli utan lön. Min uppfattning är att det är fullkomligt orimligt. De svenska och norska regeringarna måste enas om lösningar på detta såväl som på andra akuta problem som de båda ländernas gränsrestriktioner skapar. Bristen på samordning och gränsöverskridande lösningar är allvarlig och slår stenhårt mot såväl arbetsgivare som arbetstagare i gränsregionerna. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Anser statsrådet att det är acceptabelt att gränspendlare som på grund av gränsrestriktioner inte kan ta sig till sitt arbete blir utan lön, och om inte, kan statsrådet utlova kompensation till de drabbade?