Fråga 2020/21:1648 Kompetensbevis inom slakteriverksamhet

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Djurskydd handlar om att djur inte ska lida i onödan, och detta gäller även vid slakt. Vi har under den senaste tiden upplevt en debatt om hur djur hanteras på slakterier. En slutsats som kan dras är att det krävs tillsyn från myndigheter samt utbildning för och kompetens hos verksamma på slakterier.

Ett sätt att kvalitetssäkra hantering av djur är att personer som arbetar med djur har tillräckliga kunskaper, både teoretiskt och praktiskt. Även om styckare och slaktare är bristyrken finns det få utbildningsvägar i Sverige, och formellt ställs det främst krav på teoretiska kunskaper hos personer verksamma vid slakterier.

Den som hanterar djur i samband med slakt och avlivning måste ha kompetensbevis. Kompetensbeviset visar bland annat vilka djurslag som vederbörande får avliva och vilken utrustning som får användas. Slakterier och relaterade organisationer ska följa de regler som finns om djurskydd, så att djur som slaktas skonas från onödigt lidande och obehag. Slakterierna ska också ha en plan för ett gott djurskydd vid hanteringen av djur.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Ser ministern behov av åtgärder för att stärka kunskapen och kompetensen hos verksamma på slakterier i syfte att värna och förstärka djurskyddet i samband med slakt?