av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
till Statsrådet Anna Hallberg (S)
Sverige saknar en stor andel utbildad och kompetent arbetskraft inom äldreomsorgen. Den mångåriga nedprioriteringen av äldre har fått oerhört allvarliga konsekvenser med en okontrollerad smittspridning och ett stort antal onödiga dödsfall under pandemin. Iva-avdelningarna har varit överbelagda, och i stället för sjukhusvård har många äldre vårdats palliativt.
Våra nordiska grannländer har lyckats bättre med att skydda och värna äldre och särskilt sårbara grupper från pandemin. Detta kan förklaras med att våra länders hantering av exempelvis personalförsörjning gör att andra länders vård- och omsorgskompetens är betydligt högre än i Sverige.
Under kriser behövs inte sällan stöd från närområdet, det kan exempelvis röra sig om förstärkning av arbetskraft inom ett visst kompetensområde. Den nordiska mobiliteten är dock i många avseenden frusen, och möjligheten att dela och koordinera särskilt samhällsviktig personal starkt begränsad. Samtidigt har Nordiska rådet antagit en strategi för samhällssäkerhet och krisberedskap, vars fullskaliga implementering dröjer.
Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:
Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att öka incitamenten till nordisk mobilitet och stärka nordiska länders samverkan och stöd i kristider?