Fråga 2020/21:163 Säkerhetskrav för leksaker

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Konsumentverket har nyligen utfört en marknadskontroll av CE-märkta leksaker, vilken visade på brister i många fall. Undersökningen gällde bland annat om leksaken tål att dras och ryckas i utan att delar lossnar samt även om det fanns tillräcklig information och säkerhetsmärkning. Kontrollen visade att 4 av 15 leksaker hade allvarliga säkerhetsbrister och att ytterligare 6 saknade rätt märkning och varningsdeklaration. Endast 5 av de 15 provade leksakerna klarade provningen utan anmärkning. Enligt Konsumentverket har det på senare tid skett en negativ förändring inom leksaksbranschen, från att den tidigare har fungerat relativt väl.

Detta är riskabelt, särskilt för små barn som kan få lösa delar i halsen, vilket kan leda till skador och i värsta fall dödsfall.

Problematiken är av två olika slag:

  1. Många sålda leksaker har säkerhetsbrister, även bland de produkter som är CE-märkta.
  2. Det brister i systemet för garanterad säkerhetsmärkning, eftersom CE-märkningen ska garantera uppfyllda säkerhets- och lagkrav men uppenbarligen inte gör det.

Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom CE-märkning av produkten försäkrar tillverkaren att den uppfyller väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskrav i relevanta direktiv. Märkningen fungerar som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Det är uppenbart att någonting inom systemet med CE-märkningen brister. Konsumentverkets kontroll visar också att åtgärder behövs för att handeln ska säkerställa säkra leksaker till konsumenterna. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att leksaker, med eller utan CE-märkning, som försäljs till konsumenter håller erforderlig kvalitet avseende säkerhetskrav?