Fråga 2020/21:1617 Uppluckring av omedelbarhetsprincipen

av Katja Nyberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige gäller omedelbarhetsprincipen i våra domstolar, det vill säga att domstolen ska grunda sitt avgörande på vad som framkommer under själva rättegången. Det innebär att uppgifter från polisförhör eller utredningen i övrigt ges mindre vikt och i vissa fall inte kan åberopas på erforderligt vis. Något som leder till att den misstänkte helt kan ta avstånd från allt han eller hon tidigare har sagt eller undvikit att säga, och på så sätt försvåra, eller till och med omöjliggöra, rättskipningen.

Efter avslutad förundersökning har den åtalade rätt att ta del av förundersökningsmaterialet och kan då vinkla sin utsaga efter vad som framkommit under förundersökningen. Det förekommer också att misstänka tiger sig igenom brottsutredningen och sedan anpassar sina berättelser till åklagarens framställan, inte sällan med resultatet att de kan gå straffria.

Detta medför ett stort antal svårigheter under såväl förundersökning som rättegång.

År 2017 presenterade en utredning förslag om bland annat en revidering av den så kallade omedelbarhetsprincipen. Sedan dess har det dock inte hänt så mycket.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Håller ministern med om att det finns en problematik i fråga om omedelbarhetsprincipen, och avser ministern att agera i frågan?