Fråga 2020/21:160 Ett samhällsekonomiskt perspektiv i Svenska kraftnäts arbete

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Affärsverket svenska kraftnät hanterar inom ramen för sin verksamhet mycket stora samhällsekonomiska risker. Därmed är det helt centralt att affärsverkets riskhantering på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt styr underhållsåtgärder och investeringar inom affärsverkets eget område. Det behöver också finnas incitament på plats för övriga aktörer som gör att de samhällsekonomiska konsekvenserna av fel i kraftsystemet minimeras.

Det är grundläggande i Svenska kraftnäts uppdrag att säkerställa att kraftsystemet utvecklas så att överföringssystemet är kostnadseffektivt och driftssäkert. Detta innebär att affärsverket ansvarar för att den samhällsekonomiska risknivån i kraftsystemet är väl avvägd mot kostnaderna. Svenska kraftnät måste också kunna motivera att de åtgärder man vidtar är kostnadseffektiva ur ett systemperspektiv.

Då kraftsystemet omfattar produktion, distribution och användande av el är det inte alltid givet att den samhällsekonomiskt mest effektiva åtgärden för att avhjälpa en svaghet är en investering i transmissionsnätet, som är det som ingår i affärsverkets investeringsplan. Affärsverkets analyser måste således även inkludera åtgärder hos producenter, i region- och lokalnät samt hos elanvändarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilket sätt tas samhällsekonomiska hänsyn i affärsverkets riskarbete, i affärsverkets planering av underhållsåtgärder samt i avvägningen mellan investeringar i transmissionsnätet och åtgärder hos övriga aktörer i kraftsystemet?