Fråga 2020/21:16 Turkiets islamistiska utveckling

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet har i decennier förtryckt och förföljt sina religiösa minoriteter. År 1915 utrotades nästan hela landets kristna folkgrupper i det armeniska folkmordet, seyfo. Förtrycket och förföljelserna har fortsatt sen dess. I dag är den kristna närvaron i Turkiet nästan utplånad. Olagliga fängslanden, kidnappingar och politiskt förtryck mot oliktänkande är mycket vanligt förekommande i landet. Turkiet har på senare år under president Recep Tayyip Erdoğan återupptagit sin islamistiska samhällsutveckling. Religiösa krafter får starkare inflytande i politiken och det turkiska styret islamiserar Turkiet.

Den turkiska staten har i många år fört en kampanj för att få helgedomen Hagia Sofia omvandlad till en moské. Det är en effekt av den nationalistiska och islamistiska utvecklingen i landet. Hagia Sofia upprättades först som en kyrka för att därefter bli en moské. År 1934 sekulariserades helgedomen och blev ett museum. I decennier har byggnaden funnits på Unescos världsarvslista.

Hagia Sofia har varit en symbol för kristendomens historia i Turkiet. Men framför allt har den på senare år symboliserat religioners förståelse för varandra. Människor, såväl kristna och muslimer som icke-religiösa har vallfärdat till helgedomen för att få ta del av dess historia och skönhet. Omvandlingen av Hagia Sofia är bara ett i raden av kontroversiella turkiska beslut som visar på nationens islamisering och förminskning av religiösa minoriteter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att säkerställa Turkiets religiösa minoriteters rättigheter med tanke på den islamisering som pågår i landet?