av Katarina Brännström (M)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Vi vet att väldigt många bidragsbrott begås; det är för dålig kontroll och för lätt att fuska. Försäkringskassan har ökat antalet kontrollutredningar som beror på misstänkta bidragsbrott. Totalt utfördes 27 400 sådana utredningar under förra året, vilket var en ökning. Till stor del beror detta på att Försäkringskassan har skärpt sina rutiner och ökat kontrollerna, men också på ökad samverkan inom myndigheter och tips från allmänheten. Detta är bra.
Men det skulle vara ännu bättre om fler av dessa utredningar ledde till polisanmälan och att de utreddes på ett sätt som ökade antalet som går till domstol. Endast 20 procent av förra årets utredningar, totalt 5 700, ledde till polisanmälan. Av dessa var det ungefär en femtedel, det vill säga 20 procent, som sedan gick till lagföring, alltså cirka 1 40 ärenden. Så av de 27 400 utredningarna är det bara drygt 4 procent som leder till straff, vilket är alldeles för få.
Försäkringskassans generaldirektör har föreslagit att myndigheten själv ska få utreda de misstänkta bidragsbrotten. Detta skulle underlätta för polisen och förmodligen leda till många fler domar. Allt detta skulle ha en preventiv verkan, då det blir offentligt när dom verkställs.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet och regeringen vidta för att underlätta utredningarna i syfte att öka antalet dömda bidragsbrottslingar?