av Alexandra Anstrell (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Brå skriver i rapporten i Polisanställdas utsatthet relaterad till tjänsten att det sammantaget är 40 procent av de polisanställda som uppgett att de har utsatts för ett eller flera påverkansförsök de senaste 18 månaderna. Med otillåten påverkan menas olika former av påtryckningar som syftar till att påverka myndighetsanställda i deras tjänsteutövning.
Ett rättssamhälle förutsätter att myndigheternas anställda tillåts utföra sitt uppdrag, vilket försvåras om de utsätts för exempelvis trakasserier, hot, våld eller skadegörelse. Det är vanligt att de utsatta till följd av påverkan förändrar sitt beteende i privatlivet, men också att de byter eller lämnar sitt uppdrag.
En annan vanlig konsekvens är att det fått dem att tveka inför en åtgärd, och det är nästan lika vanligt att det fått dem att undvika en arbetsuppgift. För de flesta utsatta är dessa konsekvenser inte enstaka företeelser. Exempelvis uppger tre av fem av de som bytt eller lämnat sitt uppdrag att de har gjort det vid flera tillfällen, till följd av utsatthet.
De allra flesta som utsatts och haft behov av stöd uppgav att de fått någon form av stöd av sin arbetsgivare, men mellan 22 och 29 procent uppgav att de inte fått det stöd de behövde.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att förbättra stödet till de utsatta inom polisen så att färre lämnar sitt arbete inom myndigheten?