Fråga 2020/21:1573 Ultraljud för att granska förlossningsskador

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Närapå samtliga kvinnor drabbas av någon form av förlossningsskada efter att de har fött barn. För merparten innebär det inte några större problem, men för vissa kan detta innebära ett oerhört långt lidande som i värsta fall löper livet ut. I samband med vissa komplikationer är det oerhört viktigt att så snabbt som möjligt agera för att kvinnan i fråga inte ska få bestående men. Mammor riskerar annars få livslånga besvär med att kontrollera sina muskler, vilket naturligtvis innebär ett stort psykiskt lidande utöver eventuella smärtor eller andra fysiska problem.

Ändå ser vi i dag enorma brister i samband med undersökningen av kvinnor efter förlossningen – helt i onödan. Trots att det kan tyckas vara en självklarhet med en gedigen och noggrann undersökning av samtliga kvinnor inom förlossningsvården sker det oftast bara per automatik för de som drabbats av allvarligare bristningar. Vidare sker undersökningarna oftast för hand, trots att tekniken för att göra diagnostiken betydligt säkrare finns där.

Ultraljudsproben används redan till mycket inom gynekologin och ger dessutom en objektiv bedömning och säkra mått, oavsett om underlivet för tillfället är svullet och blodigt. Detta är i sin tur även viktigt att ha med sig inför såväl efterföljande behandling som i journalen (i de fall då kvinnan skulle behöva framtida vård för besvär som är kopplade till förlossningen).

Metoden med ultraljudsprob är oerhört viktig för att radikalt minska risken för bestående besvär hos nyblivna mammor. Tekniken är inte bara säker utan även enkel att lära sig för barnmorskor, varför det är ytterst märkligt att utrustningen inte är standard vid samtliga av landets förlossningskliniker.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att möjliggöra en säkrare och mer effektiv undersökning av nyblivna mammor, och hur ser ministern på exempelvis krav på tillgång till ultraljudsundersökningar vid samtliga förlossningskliniker?