Fråga 2020/21:1522 Grön konsumtion

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Den 25 januari 2021 lanserade EU-kommissionen löftet för grön konsumtion, vilket ingår i strategin för konsumentpolitiken, en del av den europeiska klimatpakten. Inom ett pilotprojekt ingår ett antal företag för att ”påskynda sina bidrag för en grön omställning”. Projektet ska därefter utvärderas och sedan troligen implementeras. Genom sina underskrifter lovar företagen att påskynda sina bidrag till en grön omställning. Löftet bygger på fem punkter som handlar om att bidra till sänkt koldioxidavtryck.

Detta framstår som en intressant och viktig satsning. Däremot saknas närmare konsumentinformation, diskussion, frågeställningar och information från regeringen i Sverige om projekt, syfte och trolig framtida utveckling av satsningen. Vidare uppstår den kritiska frågan om krav och innebörd av ”koldioxidavtryck”. Hur kan konsumenter vara säkra på att detta kommer att motsvara reell miljöförbättring, vilka är utgångspunkterna och kraven för märkningen ”produkt med litet koldioxidavtryck”?

Ett lagstiftningsförslag om styrkande av miljöpåståenden är aktuellt senare i tid. Aktuellt projekt föregår dock detta förslag och bör ha gångbara utgångspunkter för att motsvara användbarhet.

Visst kan konsumenter självständigt besöka europa.eu för att hålla sig uppdaterade om denna och liknande aktuella ämnen. Det vore dock rimligt med en tydlig nationell information om ett så pass omfattande grepp som aktuellt initiativ och projekt motsvarar, och som med stor säkerhet kommer att implementeras i sin helhet och genomsyra marknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet att verka för att informera om EU-kommissionens initiativ för grön konsumtion och vidare planer på området?