av Ida Gabrielsson (V)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Tusentals svenskar kan vara långtidssjuka i covid-19. Enligt opinionsföretaget Novus beräkningar har omkring 150 000 svenskar upplevt covid-19-liknande symtom i mer än 10 veckor.
Sveriges Radios Ekot har varit i kontakt med 14 personer som beskriver svåra ihållande symtom och samtidigt uppger att de riskerar att förlora eller redan har förlorat sin sjukpenning. Det är framför allt i samband med att de går över 180 dagar med sjukersättning, då Försäkringskassan enligt den så kallade rehabiliteringskedjan prövar arbetsförmågan mot ”normalt förekommande arbete”, som man riskerar att bli utförsäkrad.
Enligt en patientförening för covidsjuka, med drygt 700 medlemmar, är det mer regel än undantag att den här gruppen misstros av Försäkringskassan.
En av de drabbade som nämns i inslaget i Ekot är 44-åriga Frida Farm. Fyra månader efter att hon insjuknade vittnar hon om hög feber, hjärtklappning och andningssvårigheter ungefär hälften av tiden. Trots flera läkarintyg bedömer Försäkringskassan att hon kan jobba heltid.
Nu menar delar av läkarprofessionen att okunskapen om covid-19 och hur den kan påverka människor på längre sikt bör leda till en mer tillåtande bedömning från Försäkringskassan, framför allt i förhållande till 180-dagarsgränsen i rehabiliteringskedjan.
Vänsterpartiet är mycket kritiskt till hur rehabiliteringskedjan är konstruerad och hur den fungerar. Vi anser att den bör slopas, till förmån för en mer flexibel handläggning. Med en sådan modell hade detta problem inte uppstått. I det läge vi är i nu vill Vänsterpartiet att regeringen agerar skyndsamt för att de som drabbas av långvarig covid-19 inte ska förlora sin ekonomiska trygghet.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
Avser statsrådet att ta några initiativ för att långvarigt covidsjuka inte ska riskera bli utförsäkrade?