av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
I min fråga 2020/21:1142 till statsrådet ställde jag frågan om vad som händer med de personer som den 21 december redan har passerat dag 180. Många har dessutom fått avslag på sitt sjukintyg och statsrådet svarar:
”Detta genom att prövningen av arbetsförmågan inte ska bedömas mot normalt förekommande arbete efter dag 180 i rehabiliteringskedjan om övervägande skäl talar för att den som är sjukskriven kan återgå i arbete hos sin arbetsgivare senast dag 365. Ändringarna planeras träda ikraft i mitten av mars 2021.
För att förhindra att människor förlorar sin sjukpenning har regeringen och samarbetspartierna också aviserat att det behövs ett tillfälligt stopp av bedömningarna mot normalt förekommande arbete efter dag 180 till dess att den aviserade lagändringen träder ikraft. Stoppet kommer att gälla retroaktivt från och med den 21 december 2020. Personer som har fått avslag på sin ansökan om sjukpenning före den 21 december och fortfarande saknar arbetsförmåga kan ansöka om sjukpenning på nytt.”
De personer som fått avslag vid dag 180, vad gäller för dem tills den nya lagen träder i kraft? Står de utan ersättning fram tills den nya lagen träder i kraft? Dessutom, de som ska ansöka om sjukpenning på nytt, finns det garantier att detta sjukintyg beviljas till dag 365? Läget är fortfarande oklart.
Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:
Har statsrådet säkrat att ersättning utgår under tiden till dess att den nya lagen börjar gälla?