Fråga 2020/21:1420 En nationell vaccinationskampanj

av Niklas Wykman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är viktigt att så många som möjligt vaccineras mot covid-19 så fort som möjligt. En dämpad smittspridning ligger i alla gruppers intresse. Vissa känner dock oro inför vaccinet. Det är därför viktigt att staten sprider saklig information till alla medborgare om betydelsen av att vaccinera sig samt bemöter falska rykten med fakta så att fler känner sig trygga inför att ta vaccinet. Tveksamheter och oro inför att ta vaccinet bör mötas med saklig information och allra helst även en bredd av förebilder.

En nationell vaccinationskampanj som når ut till så många medborgare som möjligt borde redan vara på plats. Så är dock inte fallet. vilket är anmärkningsvärt. Regeringen har enligt överenskommelsen om genomförande av vaccineringen mot covid-19 mellan SKR och regeringen ett tydligt ansvar att ta fram nationell kommunikation kring vaccineringen. Omfattande informationsinsatser behövs snarast. Det är viktigt att medborgarna snabbt får rätt och gedigen information om vaccinet från staten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan ministern redogöra för varför regeringen och dess myndigheter ännu inte säkrat att en nationell informationskampanj om vaccineringen finns på plats, och när vi kan förvänta oss att den sjösätts?