Fråga 2020/21:1419 Rätten till stöd vid funktionsnedsättning

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Bland personer med funktionsnedsättning är arbetslösheten väsentligt högre och sysselsättningsgraden väsentligt lägre än för genomsnittet i befolkningen. Allvarligt är också att exempelvis under tiden före pandemins utbrott, då arbetsmarknaden under ett antal år generellt sett var mycket stark, så ändrades inte situationen för personer med funktionsnedsättning nämnvärt till det bättre.

Även samhällets arbetsmarknadspolitiska stöd till denna grupp lämnar mycket i övrigt att önska. Därtill har de senaste årens nedskärningar på och kaos inom Arbetsförmedlingen ökat problemen, något vi i Vänsterpartiet återkommande har uppmärksammat. Det finns inte minst en betydande risk för att specialkompetensen gällande utformningen av stöd till personer med funktionsnedsättning blir alltför liten och därmed inte når många som både har behov av och rätt till stöd.

Ett specifikt problem som har kommit till min kännedom är följande: En person med hörselnedsättning, vars arbetsgivare berättigats stöd via Arbetsförmedlingen, har kommit att bli delägare i företaget med en liten procentsats (5 procent i det här fallet). Arbetsförmedlingen har då meddelat att stödet bortfaller och att företaget även kan bli återbetalningsskyldigt.

Detta förefaller inte som en rimlig eller för samhällsekonomin kostnadseffektiv hantering. Det är dock oklart om det är något som hänger ihop med Arbetsförmedlingens hantering eller om det grundar sig i något annat regelverk.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att klargöra rätten till stöd vid funktionsnedsättning även om denna person är minoritetsdelägare i ett företag?