Fråga 2020/21:1418 Underhållsskulden på våra vägar och järnvägar

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har ansvar för att i budgeten avsätta medel för underhåll av våra befintliga järnvägar och vägar. De måste fungera.  Samtidigt växer underhållsskulden på både järnvägen och vägnätet.

Om vi inte har ett vägnät som fungerar orsakar det att företag riskerar att flytta och en avbefolkning av landsbygden, och med dåligt underhåll riskerar olyckorna att öka och bli ännu mer allvarliga.

Bara i Västsverige i Region Väst fattas det cirka 200 miljoner kronor. Detta bara för att hålla samma nivå som i dag på vägnätet. Om man skulle höja nivån, vilket är nödvändigt, så går det åt ytterligare lika mycket.

Dåliga vägar i Sverige riskerar företag, jobb, säkerhet, utvecklingsmöjligheter, nya företagsetableringar, turism med mera. Att i detta läge planera för ett olönsamt höghastighetståg förefaller vara en mycket dålig idé. Sverige behöver i stället kraftsamla för att minska underhållsskulden på våra vägar och järnvägar. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att skjuta till pengar till Västsverige för att få bort underhållsskulden på de befintliga vägarna och järnvägarna i Västsverige?