Fråga 2020/21:1411 Kapaciteten för inrikesflyget på Arlanda

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det svenska inrikesflygets framtid är fortfarande en högaktuell fråga. Osäkerheten om hur regeringen avser att hantera den hemligstämplade rapporten från Swedavia om en förtida nedläggning av Bromma flygplats väcker oro och gör det svårt att planera den viktiga återstarten av Sverige efter pandemin.

I dagarna har medier rapporterat att flygbolaget BRA kan tänka sig att trafikera Arlanda i en större utsträckning än i dag om Bromma flygplats avvecklas,

En förutsättning för att fler flygbolag ska kunna trafikera Arlanda är fler slottider i rusningstid och utrymme för bolaget att verka på Arlanda flygplats.

Framtiden för flygets infrastruktur är högaktuell och en viktig pusselbit för att svensk ekonomi ska fungera. En fungerande och tillgänglig infrastrukturen till och från huvudstaden är en förutsättning för att hela Sverige ska kunna utvecklas.

Utredningen om Brommas förtida nedläggning är gjord av Swedavia, och kapaciteten på Arlanda flygplats styrs av Swedavia. Staten är dock ägare av Swedavia, och det är hög tid för regeringen att ge besked om inrikesflygets framtid.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern gjort någon bedömning av hur kapaciteten ser ut för fler flygbolag att trafikera Arlanda, exempelvis av antalet slottider i rusningstrafik, och kan ministern och hans departement i så fall redogöra för hur den bedömningen ser ur?