Fråga 2020/21:1396 Åtgärder för att motverka djurplågeri på vissa slakterier

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vi är väl medvetna om att det är en ytterst liten andel lantbrukare och slakterier som missköter sina djur, men de ohyggliga reportage som vi nyligen sett på tv kastar en skugga över hela näringen. Därför är det extra viktigt att komma åt dem som missköter sig så att den överväldigande majoritet som följer lagar och regler och tar väl hand om sina djur inte misstänkliggörs. De scener som har rullats ut genom olika kanaler lämnar ingen oberörd och visar på en fullständigt oacceptabel hantering. Att se djur som slaktas när de fortfarande är vid medvetande, som sparkas och slås i huvudet med kedjor är så vidrigt att det inte finns ord. Uppfödare som medvetet bortser från djurens lidande och tidvis lämnar dem utan både foder och vatten är inget annat än djurplågare. Det är brottsligt och måste få ett slut. Vi behöver en nollvision för att stoppa djurs lidande.

Det behövs nu flera åtgärder för att förebygga att djur utsätts för onödigt lidande. Moderaterna har i riksdagen lagt fram flera förslag på åtgärder som kan leda oss framåt på den vägen. Det finns många delar som vi på allvar behöver ta tag i för att skydda våra djur från onödigt lidande. Men vi vill poängtera att vi självklart fortfarande vill se ett livskraftigt lantbruk som producerar såväl kött som spannmål. Däremot hoppas vi slippa fler rapporter om djurplågeri. Moderaterna har sagt sitt. Men vad är regeringens svar? Från det hållet är tystnaden total. Det håller inte.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att förebygga att djur utsätts för onödigt lidande utifrån de rapporteringar som vi sett den senaste tiden?