av Marléne Lund Kopparklint (M)
till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)
Under julperioden ökade samtalen till Bris stödlinje med 40 procent jämfört med förra året. Utsatta barn som ringt för att söka stöd då de omgetts av fylla och våld i hemmet, bland annat. Innan jul fick vi också in rapporter om fylla och våld i hemmet och en allmän oro för samhällsläget. Bris fick under jullovet ta emot 40 procent fler samtal än motsvarande period förra året. Åsa Lindhagen uttalade i medierna den 14 april att hon håller med om att civilsamhällets insatser är helt avgörande i kristider och att Bris gör ett jätteviktigt arbete. Ministern uttrycker också att det är viktigt att politiken stöttar upp detta arbete, även om det inte finns något konkret förslag på regeringens bord just nu.
Tyvärr har också anmälda sexualbrott mot barn ökat konstant sedan 2010. År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar under januari till oktober. År 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen förra året är nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren (Bulletin den 22 december 2020).
Det här är mycket anmärkningsvärda och allvarliga siffror som rör utsatta barn och unga. Man kan med stor sannolikhet dra slutsatsen att kristiden bidragit till dessa ökade siffror.
Nu måste en högre växel läggas i för att skydda barn och unga från att utsättas för hemskheter under sin uppväxt. Helt uppenbart räcker inte regeringens åtgärder till. Bris själva efterlyser ett mer långsiktigt perspektiv för sin verksamhet, och det är ingen orimlig önskan när statistiken ser ut som den gör.
Hjälporganisationer som finns till för att stötta och rädda barn och unga som befinner sig i svåra situationer behövs i allra högsta grad just nu. De ska inte behöva lägga tid och energi på att leta efter medel för att överleva. De behöver lägga den tiden på att fånga upp barn och unga som mår dåligt och far illa i stället!
Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Åsa Lindhagen:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att stötta upp de organisationer som finns till för målgruppen barn och unga, dit de kan vända sig för samtal?