Fråga 2020/21:1391 Utökat skydd vid våld i nära relationer

av Linda Lindberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi ser i dag ett utbrett våld i samhället och i synnerhet våld mot kvinnor. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik polisanmäldes 28 000 fall av misshandel av kvinnor över 18 år under 2019. I 31 procent av fallen hade kvinnan och förövaren en parrelation eller hade tidigare haft en sådan. Dessutom anmäldes 1 710 fall av grov kvinnofridskränkning. Men mörkertalet är stort eftersom en stor andel våldsutsatta aldrig anmäler de övergrepp som de utsätts för i den nära relationen. En uppskattning är att runt en fjärdedel av våldet i nära relationer polisanmäls. Våld i nära relationer kännetecknas av att det oftast finns känslomässiga band mellan förövaren och offret, vilket inte sällan försvårar såväl uppbrott som försvar.

För den som döms för ett vålds- eller sexualbrott gentemot en närstående finns det med nuvarande och föreslagen lagstiftning ingen möjlighet att utfärda kontaktförbud med elektronisk övervakning vid frisläppandet, även om hotbilden är stor. En partner som lyckats ta sig ur ett destruktivt förhållande som dessutom kantas av en juridisk tvist är sällan okomplicerad. Vid fällande dom är motparten, oftast kvinnan, i ett fortsatt utsatt läge. Rädslan och vetskapen om kommande repressalier är inte heller helt ovanlig. Samhället behöver därför stärka och skydda den utsatta. Lagen behöver helt enkelt kompletteras så att det ska bli lättare att utdöma elektronisk övervakning. Även det proaktiva skyddet bör stärkas, och det bör även bli lättare att få till ett kontaktförbud mot en man som riskerar att utsätta kvinnan för våld. Det är en oacceptabel utveckling och statistik vi ser när det kommer till våld i nära relationer och i synnerhet kvinnors utsatthet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka lagen i syfte att öka skyddet för individer som utsätts för våld i nära relationer?