Fråga 2020/21:1383 Den akuta bristen på veterinärer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Väl medvetna om att det är en ytterst liten andel av lantbrukare och slakterier som missköter sina djur drar de ohyggliga reportage som vi nyligen sett på tv en skugga över hela näringen. Därför är det extra viktigt att komma åt de som missköter sig så att den överväldigande majoritet som följer lagar och regler och tar väl hand om sina djur inte misstänkliggörs.

De scener som har rullats ut genom olika kanaler lämnar ingen oberörd och visar på en fullständigt oacceptabel hantering. Att se djur som slaktas när de fortfarande är vid medvetande, som sparkas och slås i huvudet med kedjor, är så vidrigt att det inte finns ord. Uppfödare som medvetet bortser från djurens lidande och tidvis lämnar de utan både foder och vatten är inget annat än djurplågare. Det är brottsligt och måste få ett slut. Vi behöver en nollvision för att stoppa djurs lidande.

Det behövs nu fler åtgärder för att förebygga att djur utsätts för onödigt lidande. Moderaterna har i riksdagen lagt fram flera förslag på åtgärder som kan leda oss framåt på den vägen. Bland annat ser vi det akuta behovet av att utbilda fler veterinärer och djursjukskötare. Bristen är stor, och nu riskerar våra husdjur onödigt lidande och i allra värsta fall att dö för att de inte kan få rätt vård i rätt tid. Bara inom det närmaste året behöver cirka 275 veterinärer och cirka 175 djursjukskötare rekryteras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att den akuta bristen på veterinärer och djursjukskötare åtgärdas och förebyggs?