Fråga 2020/21:1381 Återupptagande av trafik på Lysekilsbanan

av Matheus Enholm (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I en tidigare fråga till statsrådet om Lysekilsbanans avveckling fick jag följande svar:

”Om det inkommer förfrågningar till Trafikverket om att återigen trafikera Lysekilsbanan och det kan antas att trafik i tillräcklig omfattning kommer att drivas på banan så kan Trafikverket ta upp frågan för nytt beslut om att återuppta underhållet.”

Flera aktörer har önskat trafikera banan men blivit nekade av Trafikverket. Västra Götalandsregionen och Västtrafik svarade i sitt remissyttrande till Trafikverket:

”Västra Götalandsregionen vill betona att vi som region ansökt om att få trafikera banan. Vi har därmed visat att vi vill trafikera Lysekilsbanan, men Trafikverket nekat trafikering.”

En lokal entreprenör har ansökt om att få trafikera och bygga en station för lastning och lossning av timmer, men blivit nekad.

Länsstyrelsen Västra Götalands län är kritisk i sitt yttrande, framför allt när det gäller underlaget inför beslut men även till beslutet i sak. Den sammanfattar följande:

”Länsstyrelsen anser att underlaget till beslutet om upphörande av underhåll av Lysekilsbanan bandel 623 Lysekil-Munkedal är obalanserat och saknar förutom koppling till regionala och nationella mål även koppling till riksintresse Lysekils hamn, framtida robusthet i länets godshantering och näringslivsutveckling samt regionens utveckling utifrån den maritima strategin. Konsekvensen av beslutet är inte överblickbart utifrån nuvarande underlag.”

Intresset från dessa kvarstår, och fler har tillkommit. Ett bruk som exporterar pappersprodukter vill köra 50 000 ton årligen att starta med, men med en trolig ökning. Arrendatorn till en del av Lysekils hamn har utökat sin verksamhet, och om någon månad kommer 60–70 lastbilar att lasta och lossa gods i hamnen dagligen. Fördelas transporterna jämnt över en arbetsdag ökar trafiken med tio lastbilar i timmen, men måste bilarna iväg redan på förmiddagen kommer en redan undermålig väg att trafikeras av en lastbil var tredje minut. 

Lysekils kommun har uttryckt sin uppskattning av Lysekilsbanan:

”På sikt är det ovärderligt att ha en fungerande, elektrifierad bana upp till Bohusbanan. Lysekilsbanan kopplar samman en lättillgänglig och fungerande djuphamn med resten av Sveriges spårnät.”

Att det inte skulle finnas intresse för trafik på banan stämmer alltså inte. Efterfrågan är stor på att få trafikera banan, men Trafikverket har bestämt sig och förvägrar då intressenter att trafikera den.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som framförts?