Fråga 2020/21:1376 Sveaskogs roll som skogsägare

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveaskog är Sveriges största skogsägare med ett innehav 2020 på 14 procent av den svenska skogen. Sveaskog har därmed precis som andra skogsägare att leva upp till riksdagens miljömål om levande skogar: ”Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.”

Sveaskog arrenderar ut jaktmarker till allmänheten. För att skapa större och mer ändamålsenliga jaktmarker för bättre viltvård arrenderar många mindre markägare jaktmark av Sveaskog. Dessa områden är sedan lång tid tillbaka organiserade i älgskötsel- och kronskötselområden vars syfte är att skapa naturliga sammanhängande större områden där viltförvaltningen kan ske på ett av riksdagen fastställt sätt.

Nu är denna sunda ordning hotad vad avser såväl älgjakt som övrig klövviltsjakt. Sveaskog avser att riva upp de älgskötsel- och kronskötselområden som funnits sedan många år och bilda egna områden.

Argumentet för detta är att jägarna med nuvarande ordning skjuter alldeles för lite älg och kronvilt varje år. Detta får, enligt Sveaskog, till följd att viltstammarna tillåtits vara alldeles för stora, vilket i sin tur resulterat i omfattande betesskador i våra skogar. En slutsats som många privata markägare inte delar.

Sveaskogs målsättning med att bilda egna älgskötsel- och kronskötselområden är att kraftigt reducera dessa viltstammar. En kraftig reduktion av våra klövviltsstammar kommer inte bara att allvarligt påverka den biologiska mångfalden utan även få stora konsekvenser för privata markägare och jägare. Dialogen med privata markägare och jägare har varit ytterst bristfällig. Sveaskog har inte vid något tillfälle presenterat en analys av varför dessa betesskador uppstår eller vad föreslagna åtgärder kommer att få för följder för den biologiska mångfalden i vårt land.

Vidare har det sätt på vilket Sveaskog nu genomför dessa förändringar allvarligt skadat förtroendet hos ett stort antal privata markägare och jägare.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilket sätt avser ministern att följa upp att Sveaskog lever upp till de mål som riksdagen har satt upp vad gäller skötseln av de statliga skogarna – inte bara med avseende på avkastning utan även med avseende på såväl viltförvaltning som samverkan med privata markägare och jägare?