Fråga 2020/21:1374 Svenskt agerande för frigivning av Navalnyj

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Aleksej Navalnyj har återvänt till Ryssland – men kom inte längre än till flygplatsen. Tusentals anhängare hade samlats på flygplatsen Vnukovo i söndags för att välkomna Navalnyj. Men just som flygplanet påbörjat sin nedstigning meddelade piloten att planet dirigerats om till flygplatsen Sjeremetevo, på andra sidan Moskva.

Vid passkontrollen skildes Navalnyj åt från sin hustru och sin advokat och omhändertogs därefter av polis. Navalnyj uppges senare har förts till en polisstation i Moskva, där han fått tillbringa natten. Navalnyjs advokater säger på måndagsmorgonen att de fortfarande inte fått möjlighet att träffa honom.

Det har gått fem månader sedan oppositionspolitikern insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

Navalnyj har vårdats på sjukhus i Berlin. I Tyskland konstaterades det att Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok. När Navalnyj insjuknade var han på väg till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val.

När Navalnyj började planera sin hemresa riktades nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som en förvarning om att han skulle gripas om och när han anlände till Ryssland. Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har kommit med en mängd olika förklaringar till det inträffade, där absurda anklagelser inte sällan har riktats mot Navalnyj själv.

Det är viktigt att alla multilaterala organ aktivt arbetar för att Navalnyj snarast ska friges.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att agera inom FN, EU och Europarådet och inom ramen för det svenska ordförandeskapet inom OSSE för att Navalnyj snarast ska friges?