Fråga 2020/21:1372 Skärpt straff för rattfylleri

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 12 januari i år sände P1 Dokumentär den första delen i sin nya miniserie Laglös landsbygd, som handlar om rättsstatens reträtt utanför de större tätorterna. I avsnittet skildras den tragiska historien om hur en man utanför Kalmar under sommaren 2017 begick flera trafik- och narkotikabrott – bland annat rattfylleri av normalgraden – och orsakade flera trafikolyckor med bara några dagars mellanrum. Den sista trafikolyckan ledde till att en småbarnsmamma och hennes svärfar omkom.

Om mannen hade frihetsberövats i samband med polisens ingripande vid något av de tidigare trafikbrotten hade dessa två personer fortfarande levt. Som 4 a § trafikbrottslagen nu är utformad är det emellertid inte möjligt att frihetsberöva den som misstänks för rattfylleri av normalgraden eftersom maxstraffet är endast sex månaders fängelse.

I november 2019 överlämnades promemorian Ett stärkt straffrättsligt skydd mot upprepad trafikbrottslighet och en utvärdering av den nedre promillegränsen för sjöfylleri (Ds 2019:22) till justitie- och migrationsministern. I promemorian föreslår utredaren bland annat höjda straff för grov olovlig körning och rattfylleri, bland annat för att personella tvångsmedel ska kunna användas mot den som misstänks för rattfylleri. Promemorians förslag i dessa delar har tillstyrkts av Åklagarmyndigheten och flera andra remissinstanser.

I september 2020 frågade Ellen Juntti (M) justitie- och migrationsministern om han avsåg att i närtid presentera lagförslag som skärper straffen för rattfylleri (fråga 2019/20:2126). Ministern uppgav då att förslaget bereddes i Regeringskansliet och att han avsåg att återkomma när arbetet var färdigt.

Sedan dess har det nu förflutit fyra månader. Jag är därför föranledd att återigen ställa följande fråga till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson:

Avser ministern att i närtid presentera lagförslag som skärper straffen för rattfylleri i enlighet med förslagen i Ds 2019:22?