Fråga 2020/21:1371 Mineraler för klimatet

av Helena Antoni (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

EU:s ledande gruv- och mineralnation! Så har det låtit länge, och det har varit en tydlig politisk målsättning att bevara den ställningen och utveckla den näring som hjälpt bygga Sverige. Men nu ser vi tecken på att Sverige halkar efter i mätningarna. Den kanadensiska tankesmedjan Fraser Institute rankar nu både Irland och Finland över Sverige.

Det finns ingen anledning att sticka under stol med att gruvor påverkar närmiljön, men man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt och konstatera att mineraler behövs för klimatomställningen.

Metaller som järn, koppar och silver behövs för att kunna producera moderna tekniker som solceller och katalysatorer till bilar. Vi vet att mineralerna finns i Sveriges berggrund, och vi vet att de behövs, men samtidigt görs allt för att motverka gruvnäringen. Oändligt långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser dödar projekt som spelar en viktig roll i omställningen. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Delar ministern uppfattningen att innovationskritiska metaller behövs för klimatomställningen, och om ja, vilka åtgärder anser ministern bör vidtas för att få till stånd en process som är långsiktigt hållbar för gruvnäringen i Sverige?