av Katarina Brännström (M)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
I Sverige lär det finnas 3 500 obevakade järnvägsövergångar, vilket faktiskt är en majoritet av alla järnvägsövergångar. På många ställen är sikten dålig. Varje år sker olyckor vid dessa övergångar, tyvärr även med dödlig utgång.
Den tragiska skoterolyckan vid järnvägsövergången i Söråker den 17 januari slutade med att två tonårsflickor så tragiskt avled. Det visade sig att alla varningsskyltar vid övergången var översnöade, vilket självklart är olyckligt. Men det mest olyckliga var att det vid den övergången finns en gammal varningsanordning, som inte är helt enkel att förstå sig på, med en lampa som släcks när ett tåg närmar sig. Detta står skrivet på en liten skylt vid spåret, men även den var översnöad av yrsnö.
Det pågår ett arbete med att säkra järnvägsövergångarna, men det går långsamt och kommer att ta lång tid att åtgärda. Med ny teknik borde det finnas smartare varningssignaler än de som i dag finns på många ställen, till exempel appar som varnar. Man borde åtminstone byta till lampor som slår om till rött när ett tåg närmar sig övergången, och inte ha kvar lampor som släcks när ett tåg närmar sig, som i Söråker.
Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern att vidta åtgärder för att göra obevakade järnvägsövergångar säkrare?