Fråga 2020/21:1366 Den svenska sysselsättningsstatistiken

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I Sverige finns det ett omfattande utanförskap där många saknar egen försörjning och lever på olika typer av ersättningar och bidrag. Den höga invandringen har stor betydelse då alldeles för många invandrare inte har etablerat sig på arbetsmarknaden. I politiken talas det ofta om människor som sysselsatta, trots att det begreppet inte säger något om huruvida man kan försörja sig eller om man har ett arbete. Det räcker att ha arbetat en timme för att räknas som sysselsatt i den statistiken.

Enligt den senast tillgängliga statistiken lever cirka 750 000 människor i åldern 20–64 år på bidrag och ersättningar, så kallade helårsekvivalenter. Därutöver finns det väldigt många som har en så låg bruttoinkomst att de inte kan försörja sig. Sammantaget kan det vara närmare 2 miljoner människor som behöver försörjningsstöd av samhället, enligt en forskningsrapport.

Samhället och politiken bör göra allt för att stimulera fler till arbete samt ställa högre krav på den som i arbetsför ålder inte försörjer sig själv.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Ämnar ministern vidta åtgärder för att öka andelen som försörjer sig själva samt införa ett mätbart självförsörjningsmål?