Fråga 2020/21:1362 Folkmordet i Xinjiang

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Med bara en dag kvar i sin roll uttalade USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo (med ett instämmande från den tilltänkte nye utrikesministern Tony Blinken) officiellt att Kinas kampanj för massinternering, tvångsarbete, tortyr, tvångssterilisering och misstänkta mord på över 1 miljon uigurer och andra minoriteter i Kinas Xinjiangprovins kan klassas som folkmord och brott mot mänskligheten. De fruktansvärda och grova övergrepp som sker i provinsen har fördömts av ett antal länder, men det beslut som nu fattats är unikt just för att inget land tidigare så tydligt talar om att det handlar om ett folkmord.

I mitten av januari fördömde Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab det han med rätta kallar för barbarism i Xinjiang. Han meddelade vidare att man avsåg att införa höga böter för företag som inte kan bevisa att deras leveranskedjor är fria från tvångsarbete. Det är ett steg i rätt riktning och kan vara början på att fler länder väljer att klassa övergreppen som folkmord.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Håller ministern med om att det som sker i Xinjiang kan klassas som folkmord och brott mot mänskligheten, och kan vi förvänta oss att ministern agerar likt Storbritanniens och USA:s utrikesministrar?