Fråga 2020/21:1361 Avslutat stöd till internationell islamism

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Fram till nyligen fick Islamic Relief Worldwide (IRW) hundratusentals dollar från de amerikanska skattebetalarna, och biståndsorganisationen var officiellt en partner till den amerikanska regeringen. Det amerikanska utrikesdepartementet har dock gjort en fullständig genomgång av organisationen där man klarlagt att dess ledning i många avseenden har genomsyrats av antisemitism.

IRW grundades i Storbritannien 1984 och är en av världens största välgörenhetsorganisationer. Den har dock återkommande inte bara ertappats med antisemitism utan även fått välgrundade anklagelser för att ha finansierat islamisk terrorism. Därtill har diverse uttalanden från högt uppsatta chefer klargjort vilka värderingar som råder i organisationens toppskikt. Heshmat Khalifa, som fram till i fjol var IRW-chef, kallade exempelvis judar för barnbarn till apor och grisar och Egyptens president för en sionistisk hallick. Vidare menade han att terrorgruppen Hamas var den renaste motståndsrörelsen i modern historia.

Det är inte bara USA som nu stryper sitt stöd till organisationen, utan så har även skett i ett antal andra länder. I Israel har organisationen till och med förklarats olaglig, just på grund av att den återkommande bistått med finansiellt stöd till terrorgruppen Hamas.

IRW kan dessutom med goda skäl anses vara det ökända Muslimska brödraskapets biståndsorganisation.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ser ministern på att svenska skattemedel går till islamistiska organisationer som Islamic Relief, och kan ministern tänkas följa USA:s exempel genom att dra in svenskt bistånd mot bakgrund av anklagelser om antisemitism och stöd till terrorism?