Fråga 2020/21:1356 Spelinspektionens skärpning av spellagen

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I 8 kap. spellagen (2018:1138) anges att spellicens inte får avse vadhållning där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år. Det innebär att det till exempel har varit möjligt för ungdomar under 18 år att som en del i sin utveckling få tävla tillsammans med myndiga.

Före årsskiftet skärpte dock Spelinspektionen regelverket, och numera får inget spel förekomma på tävlingar med deltagare under 18 år. Att barn och unga inte ska vara objekt för vadhållning är helt rimligt, men den skärpning som har gjorts har fått stora konsekvenser för enskilda sportutövare och för hela sporter.

En sport som har drabbats hårt är galoppsporten. När man har fyllt 15 år kan man få licens för att delta i amatörlopp. För proffsgaloppen är detta en väldigt viktig rekryteringsbas då många som i dag tävlar på proffsnivå har gått från ponnygalopp via amatörlöp till proffslöp. För en liten sport som galoppsporten är det inte möjligt med separata tävlingar för de minderåriga som har licens för amatörlöp, och därmed går galoppintresserade ungdomar miste om viktiga tävlingsmöjligheter. I förlängningen riskerar detta att lägga en död hand över såväl ungas utveckling som själva sporten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Anser statsrådet att det är rimligt att Spelinspektionens skärpning av spellagen försvårar för unga som vill utvecklas i sitt sportutövande och att det riskerar att helt ta död på vissa sporter, och vidtar statsrådet några åtgäder?