Fråga 2020/21:1355 Insmuggling av hundvalpar

av Yasmine Eriksson (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Att smuggla in hundar till Sverige kan vara en lukrativ affär på djurens bekostnad. Inte sällan kommer valparna från så kallade valpfabriker där det råder miserabla förhållanden för hundarna. De handlar om hundar som förvaras i trånga små burar med flera hundar i varje bur. Det har uppdagats fall där hundar fått stämbanden avklippta för att de inte ska kunna skälla och avslöja den kriminella verksamheten, valpar som tas för tidigt från sina mödrar, trånga transporter, förfalskade papper, sjuka valpar med mera. Om smugglingen misslyckas tar smugglarna ofta en annan färdväg in i landet, eller också avlivas valparna på plats.

Svensk tull upptäcker en del av de valpar som smugglas in i landet, men långt ifrån alla. Samtidigt har det påtalats att tullpersonal allt oftare uppfattar att distriktsveterinärer inte har tid att komma för att inspektera valparna för att avgöra hur de ska hanteras.

Det har nu även rapporterats om att veterinärer på våra svenska djurkliniker som fattar misstankar om att hundar de behandlar är smuggelhundar inte har möjlighet att agera på grund av veterinärers tystnadsplikt och EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser regeringen att göra för att försvåra och stoppa den illegala verksamheten med insmuggling av hundar?