Fråga 2020/21:1351 Konsekvenser av juridiska processer i samband med införandet av 5G

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I och med Post- och telestyrelsens beslut i slutet på oktober förra året att porta Huawei och ZTE från det svenska 5G-nätet och att fasa ut utrustning i både 3G- och 4G-nätet har en juridisk process dragit igång parallellt med att PTS vill slutföra auktionen av frekvensbanden.

PTS, med stöd av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, har motiverat beslutet med att det handlar om nationell säkerhet, vilket är en central fråga vad gäller 5G i och med den tekniska utvecklingen, utifrån den nya säkerhetslag som regeringen och riksdagen har enats om. De ekonomiska konsekvenserna av beslutet för teleoperatörerna som bygger ut nätet väntas bli omfattande samtidigt som utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige kan försenas i en tid då Sverige redan ligger efter i utbyggnaden.

5G är en nyckelinfrastruktur för att föra in Sverige i nästa våg av digitalisering, för att utveckla bättre sjukvård, kunna använda nya AI-lösningar och för industri 4.0. Det handlar med andra ord om förutsättningarna för den svenska välfärden och konkurrenskraftens framtid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konsekvenser för utbyggnaden av det svenska 5G-nätet anser statsrådet kan komma att uppstå till följd av den juridiska process som nu inletts till följd av PTS beslut och vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta för att komma till rätta med eventuella negativa konsekvenser?