Fråga 2020/21:1350 Ekonomiska konsekvenser av en försenad 5G-utbyggnad

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nästa generations mobilnät, 5G, anses vara avgörande för att föra in Sverige i nästa våg av digitalisering. Det handlar om allt från innovationer som kan ge bättre och mer precis vård, effektiva förbättringar av äldreomsorgen och möjligheter till en mer effektiv välfärd.

Industri 4.0 bygger också på digitala tekniker. Det handlar till stor del om bland annat realtidsdata och sensordata inom tillverkning och automation. För att de ska fungera krävs en teknik som kan transportera stora mängder data på kort tid vilket är vad som skiljer 5G från tidigare generationers mobilnätverk.

Sverige var både tidigt ute med 3G och 4G vilket ledde till att vi kunde få unika konkurrensfördelar gentemot andra länder och till de svenska techbolagens framväxt. I och med de stora förseningarna av 5G-utbyggnaden riskerar vi att tappa de fördelar som vi tidigare kunde skörda och gå miste om stora ekonomiska värden som i stället kommer uppstå någon annanstans.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka ekonomiska konsekvenser för Sverige och svenska företag bedömer statsrådet att förseningar i utbyggnaden av 5G-nätet kan leda till och vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta om förseningen riskerar att leda till förlust av ekonomiska värden?