Fråga 2020/21:1349 Svenskt undertecknande av Europarådets konvention om matchfixning (Macolinkonventionen)

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Matchfixning är ständigt en aktuell fråga, inte minst nu med anledning av den spelutredning som presenterats samt att en spelare nyligen dömdes för matchfixning. Oavsett åtgärd måste mer göras.

Europarådet upprättade redan 2014 en konvention mot korruption och matchfixning, även kallad Macolinkonventionen, som flera länder i omgångar skrivit under, dock inte Sverige. Bakgrunden till konventionen är att det exempelvis ska bli lättare att tillsammans med andra länder arbeta för att motverka matchfixning, såsom informationsdelning över gränserna. I dag försvårar det Sveriges arbete mot matchfixning att stå utanför, även om Sverige kommit långt i arbetet. Sverige skulle kunna bli ännu bättre om det internationella samarbetet påbörjades.

De kriminella ligor som ligger bakom tjänar mångmiljonbelopp. Rapporter har visat att det kan röra sig om mer pengar är andra brottskarteller, såsom droger och vapen. Det är inte de små ligorna som ligger bakom, utan större ligor som bland annat Hells Angels och ryska maffian. Av den anledningen blir det än mer angeläget att Sverige skriver under konventionen. Det handlar inte bara om att skrämma bort illegala handlingar inom idrotten utan främst om idrottarnas, tränarnas, domarnas och deras familjers säkerhet. I slutändan är det dem som utövar sporten som vi i publiken kan spela en liten slant på i förtroende om rent spel.

Regeringen har hitintills velat invänta Europeiska unionens avgörande i frågan. Dock verkar det som att denna process är seglivad eftersom inget ser ut att hända, samtidigt som korruptionen breder ut sig.

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att skriva under Macolinkonventionen, och i så fall när?